Hírek a Warez világából.
Igyekszem elfogulatlanul összegyűjteni a Warez-zel kapcsolatos híreket egy csokorba.
Úgy gondolom, vagyunk egy páran még akiket érdekel...

Megnyugodhatnak a hazai torrentezők, 2016.05.26

Mindenki, aki szokott filmeket, és egyéb, szerzői jogi védelem alatt álló anyagokat (zenét, szoftvert, stb.) letölteni és esetleg másokkal a torrentoldalakon keresztül megosztani, jogi szempontból finoman szólva is a szürke zónában jár: a jogdíj tulajdonosa ilyenkor bevételtől esik el. A torrentezés tipikusan olyan terület, ahol a jog nem vagy nehezen tud csak lépést tartani a digitális technológia fejlesztésével, és amíg ez a lépéshátrány fennáll, akit nem zavar a nyilvánvaló jogsértés, lényegében ingyen juthat a kívánt tartalmakhoz.

Ha ön érintett, fellélegezhet: mostantól nem kell attól tartania, hogy az internetszolgáltatója kiadja az adatait a szerzői jogok képviselőinek. Tegnap került ki a Kúria honlapjára egy döntés, amely elutasította az ezt kimondó korábbi jogerős ítélet ellen benyújtott felülvizsgálati kérelmet.

A határozatban nem megnevezett felperes azt akarta elérni, hogy az egyik (szintén anonim) internetszolgáltató adja ki a megadott hálózati azonosítószámokhoz (IP-címekhez) tartozó előfizetők nevét és címét, mert azok szerinte jogosulatlanul töltöttek le és osztottak meg szerzői jogi védelem alatt álló filmeket. A Kúria azonban egyetértett a jogerős ítéletben foglaltakkal, miszerint a szolgáltató sem előfizetői szerződések, sem az elektronikus kereskedelemről szóló törvény  értelmében nem köteles kiadni az előfizető személyes adatait a hozzájárulása nélkül.


Sőt, a Kúria azt is kimondta, hogy ezeket az adatokat a szolgáltató nem csak hogy nem köteles, de nem is adhatja ki. A Kúria szerint a személyes adatok védelméhez ebben az esetben erősebb érdek fűződik, mint a szerzői jogi igény érvényesítéséhez.

A Kúria döntése természetesen nem vonatkozik arra, ha valaki a filmek és egyebek le- és feltöltésével bűncselekményt valósít meg, és az előfizető személyes adataira a büntetőeljárás lefolytatásához van szükség.

Forrás: index.hu

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése